Voor huisartspraktijken

“Minder werkdruk, gezondere patiënten door leefstijlgeneeskunde in jouw praktijk”.
Laat patiënten met chronische aandoeningen stappen zetten naar duurzame gezondheid.
Als huisarts, leefstijlcoach en leefstijlarts help ik hen met effectieve gedragsinterventies, terwijl jij meer tijd krijgt voor andere zorg. Samen maken we de huisartsenzorg efficiënter, effectiever en toekomstbestendig en dat geeft jou een lichter spreekuur en meer werkplezier!

Leefstijlgeneeskunde: de basis van toekomstbestendige chronische zorg in de huisartspraktijk
In 2030 zal naar verwachting 40% van de Nederlandse bevolking een chronische ziekte hebben. Veel van deze patiënten ontvangen zorg van de huisarts, wat steeds zwaarder kan worden gezien de toename van chronische aandoeningen. Om de huisartsenzorg in de toekomst haalbaar en effectief te houden, moet leefstijl centraal komen te staan, zowel in de preventie als in de behandeling van chronische aandoeningen.
Door een integrale, holistische benadering en het toepassen van positieve gezondheid kunnen huisartsen patiënten ondersteunen in het verbeteren van hun gezondheid, het vergroten van hun zelfredzaamheid en het verminderen van de zorglast door ziekte te voorkomen.
Het resultaat? Patiënten nemen meer regie over hun gezondheid en verbeteren hun kwaliteit van leven, terwijl jij als huisarts de zorg efficiënter kunt aanbieden.

Leefstijlgeneeskunde: kerntaak van de huisarts?!
Ik hoor je denken, dat is toch preventieve zorg en geen huisartsenzorg? Er komt vanuit wetenschappelijk onderzoek steeds meer ondersteuning dat leefstijlgeneeskunde behoort tot de kerntaken van de huisarts.
Als huisarts ben jij de aangewezen persoon om leefstijl te bespreken en verandering te begeleiden. Het is niet alleen effectiever, maar ook een duurzame manier om chronische aandoeningen te behandelen en te voorkomen. Als huisarts ben je vaak jarenlang betrokken bij het leven van je patiënten en ken je hun volledige context. Dit vertrouwen maakt jou bij uitstek geschikt om leefstijl bespreekbaar te maken. Chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en COPD hebben vaak een gemeenschappelijke oorzaak: een ongezonde leefstijl. Door leefstijlveranderingen op het juiste moment in te zetten, kun je niet alleen bijdragen aan de preventie, maar ook aan de behandeling van deze aandoeningen, wat de zorg effectiever en duurzamer maakt.

Het spreekuur word lichter en leuker door werken vanuit positieve gezondheid en leefstijl
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat werken vanuit positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde mijn werk als huisarts lichter en leuker heeft gemaakt. Mijn werkdagen zijn nog steeds vol zijn, maar tegenwoordig ga ik aan het einde van de dag met energie naar huis. Werken vanuit positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde stelt mij in staat om proactief en holistisch te werken, met meer diepgaande gesprekken en minder nadruk op routineuze behandeling. In plaats van alleen symptomen te behandelen, heb ik de kans om samen met mijn patiënten aan hun gezondheid te werken. Wat me opvalt, is dat het verantwoordelijkheid geven aan de patiënt leidt tot een grotere betrokkenheid en betere gezondheidsuitkomsten. Dit vermindert de werkdruk voor mij als huisarts en maakt mijn werk meer vervullend, omdat ik bijdraag aan het versterken van de zelfredzaamheid van mijn patiënten en hen daadwerkelijk help gezonder te worden. Wat ik daarnaast heb ervaren, is dat deze benadering de relatie met mijn patiënten versterkt. Door hen meer verantwoordelijkheid te geven over hun eigen gezondheid en welzijn, ontstaat er een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid. Patiënten voelen zich gehoord, betrokken en meer gemotiveerd om aan hun gezondheid te werken. Dit versterkt het vertrouwen en de samenwerking, wat weer zorgt voor een meer bevredigende huisarts-patiëntrelatie. Dit maakt mijn werk niet alleen effectiever, maar ook persoonlijker en waardevoller, wat mijn werkdruk verlichten terwijl het ook de zorgkwaliteit verhoogt. Deze benadering geeft me de kans om echt een verschil te maken in het leven van mijn patiënten, wat enorm motiverend is. In plaats van enkel medische zorg te bieden, creëer ik een omgeving waarin patiënten zich empowered voelen om voor zichzelf te zorgen, wat uiteindelijk leidt tot betere gezondheidsresultaten.

Door de juiste vraag te stellen is er weinig extra tijd nodig voor deze manier van werken
Het mooie van werken vanuit positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde is dat het niet per se veel tijd hoeft te kosten. Het kan soms al voldoende zijn om de juiste vraag op een andere manier te stellen, wat het gesprek in een heel andere richting kan sturen. Of je kunt patiënten laten werken met hulpmiddelen zoals het leefstijlroer of het IPH-spinnenweb, terwijl jij ondertussen gegevens invoert in het huisartsinformatiesysteem. Deze kleine veranderingen kunnen al veel opleveren zonder dat het veel tijd kost.
En het mooie is: op den duur kan deze werkwijze zelfs tijd opleveren. Wanneer patiënten zelfredzamer worden en gezonder gaan leven, zullen ze minder vaak medische zorg nodig hebben. Ze nemen meer verantwoordelijkheid voor
hun eigen gezondheid, wat resulteert in minder herhalingsbezoeken en minder zorgconsumptie. Dit maakt de zorg niet alleen duurzamer, maar zorgt er ook voor dat je als huisarts meer tijd en ruimte hebt voor andere taken en patiënten.
Voor je chronische zorgpatiënten trek je vaak al wat meer tijd uit voor een gesprek en controle. Waarom zou je dat gesprek niet gericht maken op leefstijl voor meer effect? Hier kan ik jou bij helpen!
"Laat patienten met chronische aandoeningen de stap zetten naar duurzame gezondheid"

Als huisarts, leefstijlcoach en leefstijlarts met een focus op positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde, ben ik ervan overtuigd dat een holistische benadering de sleutel is tot het aanpakken van chronische aandoeningen. Veel patiënten blijven terugkomen met dezelfde gezondheidsproblemen, ondanks symptomatische behandeling. Door leefstijlveranderingen en gedragsinterventies in te zetten, kan ik de onderliggende oorzaken aanpakken en bijdragen aan duurzame gezondheidsverbeteringen.
Door mij een dagdeel of dag in te huren, kan ik een deel van de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen overnemen. Ik ondersteun hen bij het maken van kleine, haalbare veranderingen die bijdragen aan een gezondere en veerkrachtigere levensstijl. Dit vermindert de werkdruk voor de huisarts, versterkt de zelfredzaamheid van de patiënt, en maakt de zorg effectiever en duurzamer.Met mijn coachende stijl help ik patiënten niet alleen hun gezondheid te verbeteren, maar ook meer regie over hun welzijn te nemen. Dit zorgt voor empowerment en voor langdurige gedragsverandering. Jij hebt als huisarts meer tijd en de patiënt krijgt betere gezondheidsuitkomsten.
Als huisarts die in verschillende praktijken werkt, begrijp ik hoe belangrijk het is om je aanpak af te stemmen op de specifieke behoeften van jouw praktijk. Samen creëren we een zorgmodel dat niet alleen effectiever is, maar ook de werkdruk verlicht en patiënten gezonder maakt.
Ik kijk ernaar uit om samen te werken en de gezondheid en zelfregie van je patiënten te versterken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe ik jouw praktijk kan ondersteunen!